Kronen en brugwerk

Wanneer een tand of kies een grote vulling of een wortelkanaalbehandeling heeft gehad, kan het nodig zijn om een kroon aan te brengen omdat het dan verzwakt is. Een kroon is vaak een overkapping van metaal en/of porselein dat meestal tandkleurig wordt vervaardigd. De behandeling, meestal onder verdoving, omvat het afslijpen van de tand/kies en afdrukken maken. Er wordt een noodkroon geplaatst totdat de definitieve kroon klaar is gemaakt door de tandtechnieker. Dit wordt gedaan om gevoeligheid na de eerste behandeling te minimaliseren. Tijdens de behandeling wordt ook de kleur van de kroon afgestemd op uw gebit. In het geval dat een tand/kies is getrokken, kan een brug soms een oplossing zijn. Dit houdt in dat de tanden/kiezen ernaast omslepen worden en een dummy geplaatst wordt op de plek van de getrokken tand/kies. Niet alleen kan dit meer esthetisch zijn, maar dit kan ook het kauwvermogen verbeteren en scheefstand voorkomen.

Kronen en brugwerk

Er zijn diverse redenen om een kroon te overwegen:

1. Tandbederf: Een tand kan ernstig zijn aangetast door tandbederf, waardoor het herstel met conventionele vullingen niet meer mogelijk is.

2. Cosmetische overwegingen: Vooral bij grote vullingen (met name oudere) kunnen kleurverschillen en onaantrekkelijk uiterlijk optreden. Tanden kunnen gedeeltelijk afgebroken en misvormd zijn.

3. Trauma: Tanden kunnen beschadigd raken als gevolg van een ongeluk.

4. Ontbrekende tand: Om diverse redenen kan een tand ontbreken (waarbij eerst een implantaat wordt geplaatst en vervolgens wordt voorzien van een kroon).

De tandarts zal een deel van de tand of kies afslijpen, vaak met gebruik van verdoving om pijn te minimaliseren. Vervolgens zal de tandarts met behulp van zacht materiaal een nauwkeurige afdruk van de te behandelen tand of kies en de omliggende tanden maken. Soms wordt een dun draadje gebruikt om het tandvlees van de kies weg te houden, waardoor de afdruk zeer nauwkeurig kan worden gemaakt.

Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om de kroon op de juiste hoogte en grootte te vervaardigen.

Tijdelijke kroon

Totdat de definitieve kroon gereed is, wordt er een tijdelijke kroon over uw tand of kies geplaatst. U kunt normaal eten en kauwen met een tijdelijke kroon, maar deze is niet zo sterk als de uiteindelijke kroon.

Definitieve kroon

Wanneer de definitieve kroon wordt geplaatst, zal uw tandarts enkele kleine handelingen verrichten om ervoor te zorgen dat u comfortabel kunt dichtbijten. De kroon wordt eerst gepast en vervolgens stevig bevestigd met een speciaal daarvoor bestemd cement.

Brug

Een brug is een van de manieren om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Deze bestaat uit een kunsttand en twee (of meer) kronen die verankerd zijn aan één of twee aangrenzende natuurlijke tanden. Het overbrugt de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt.

Allereerst worden de tanden of kiezen, waaraan de brug wordt verankerd, bijgeslepen en voorbereid om de brug te ondersteunen.

Hierna wordt er een afdruk gemaakt van de geslepen tanden of kiezen en het gat. Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om een passende brug te vervaardigen.

Terwijl de definitieve brug wordt vervaardigd, wordt een tijdelijke brug geplaatst, wat gemaakt is van kunststof. Bij het plaatsen van de definitieve brug zal uw tandarts enkele kleine handelingen verrichten om ervoor te zorgen dat u comfortabel kunt bijten. De brug wordt eerst gepast en vervolgens stevig bevestigd met speciaal daarvoor bestemd cement.

Maak een afspraak : (038) - 30 30 009